Waarom is de tijdelijke Wet COVID-19 J&V inzake elektronisch vergaderen opnieuw verlengd tot 1 december 2021?

Waarom is de tijdelijke Wet COVID-19 J&V inzake elektronisch vergaderen opnieuw verlengd tot 1 december 2021?

Ondernemingsrecht-Blog

Op 21 april 2020 is door de Eerste Kamer een noodwet aangenomen. In onze eerdere blogs van april en maart vorig jaar gaven wij toelichting op de mogelijkheid die deze spoedwet biedt aan rechtspersonen om tijdelijk fysieke vergaderingen te kunnen vervangen door elektronische vergaderingen. Deze spoedwet had een geldigheid tot 1 september 2020, waarna afhankelijk van de situatie op dat moment bekeken zou worden of verlenging nodig zou zijn. 

Na het eerste besluit om de duur van deze spoedwet te verlengen tot 1 oktober 2020, is deze wet inmiddels voor een achtste keer verlengd, ditmaal tot 1 december 2021. Dit betekent dat het tot 1 december 2021 nog steeds mogelijk blijft om op elektronische wijze te vergaderen, ook al voorzien de statuten van uw organisatie hier niet in. Verlening van deze spoedwet kan onbeperkt plaatsvinden met steeds een periode van twee maanden. Deze spoedwet voorziet er overigens ook in dat rechtszittingen elektronisch kunnen plaatsvinden.

Waarom is deze verlening nog nodig?

Maar waarom is dat nog nodig, nu de anderhalvemetermaatregel sinds 25 september jl. is losgelaten? Er kan nu toch weer gewoon fysiek vergaderd worden? Dat klopt, maar de argumentatie achter deze verlening is dat wanneer deze voorzieningen nu niet verlengd worden, ze definitief komen te vervallen en dus niet meer opnieuw geactiveerd kunnen worden, mocht dat onverhoopt toch weer nodig zijn.

Advies: neem de mogelijkheid tot elektronisch vergaderen op in de statuten

De vraag is wel hoeveel hier gebruikgemaakt van zal worden aangezien veel organisaties blij zijn om ook eindelijk weer fysieke vergaderingen te kunnen houden. Toch verdient het wel aanbeveling om de mogelijkheid tot elektronisch vergaderen in de statuten op te nemen. De praktijk zal gaan leren hoe vaak er behoefte zal zijn om fysiek of elektronisch te vergaderen in de toekomst. Maar de verwachting is dat er naast de fysieke vergaderingen toch ook een deel van de vergaderingen via de elektronische weg zal blijven plaatsvinden.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken