Wie is mijn (pseudo) UBO?

Wie is mijn (pseudo) UBO?

Sinds september 2020 zijn organisaties verplicht om in het UBO register te melden wie de UBO is. Voor organisaties die na 27 september 2020 gestart zijn, is de verplichting direct ingegaan. Reeds langer bestaande organisatie hebben tot uiterlijk 27 maart 2022 de tijd om aan deze verplichting te doen. Het hier niet aan voldoen, wordt gezien als economisch delict. Organisaties die hier op 27 maart 2022 nog niet aan voldaan hebben, zullen een reminder krijgen om hier binnen een maand alsnog aan te voldoen, anders volgt er een boete.

Wat is een UBO

UBO staat voor Ultimate Benificial Owner, of in goed Nederlands uiteindelijk belanghebbende van een organisatie. Dit zijn natuurlijke personen die een (in)direct belang hebben van 25% of meer van het kapitaal, danwel op een andere wijze feitelijke zeggenschap kan uitoefenen bij deze organisatie. Een organisatie kan één of meerdere UBO’s hebben.

Bepalen UBO’s  

Op de website van de Kamer van Koophandel kun je per rechtsvorm checken wie als UBO aangemerkt moet worden.

Pseudo-UBO

Er moet altijd tenminste een UBO zijn van een organisatie. De wet kent een aantal criteria om vast te stellen wie dit is / zijn. Leiden deze criteria niet tot een UBO, dan moet een pseudo-UBO ingeschreven worden. In Nederland komt dit erop neer dat dit alle statutair bestuurders van een rechtspersoon zijn of alle vennoten bij een personenvennootschap.

Lees ook onze andere blogs over de de UBO:

Deadline UBO-registratie komt in zicht: 27 maart 2022

Waarom een bestuurder van een stichting vaak een UBO is

Onze aandelen zijn gecertificeerd via een STAK. Wie is dan onze UBO?

Wat is een PEP?

Wat moet je weten over de UBO (registratie)?

Verplichte registratie UBO vanaf 27 september 2020 een feit

Heeft u hulp nodig bij het bepalen van de UBO of bij de inschrijving, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.