Wwft informatie
Wat is de Wwft en waarom is deze in het leven geroepen
Wwft staat voor Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. De naam zegt het al: het doel van deze wet is om terrorismefinanciering en witwassen van geld te bestrijden. Witwassen houdt in dat illegaal verkregen vermogen legaal wordt gemaakt, zodat de illegale herkomst niet langer zichtbaar is. Men spreekt van terrorismefinanciering als vermogen wordt gebruikt om terroristische activiteiten mogelijk te maken.
De meeste ondernemers handelen integer en laten zich niet misbruiken om crimineel geld wit te wassen of om terrorisme te financieren. Maar soms komt het voor.
Daarom is op Europees niveau een aantal Richtlijnen in het leven geroepen, die hebben geleid tot de Wwft. Deze wet verplicht financiële en andere instellingen, die bepaalde in de wet genoemde (financiële) diensten verrichten, te onderzoeken wie hun klanten precies zijn, maar ook om ongebruikelijke transacties te signaleren en te melden. Op die manier helpen deze instellingen mee om criminaliteit en terrorisme tegen te gaan. Naast voor de hand liggende instellingen, zoals banken, vallen casino’s, trustkantoren, accountants, belastingadviseurs, notarissen en ook advocaten onder deze verplichting.
Welke diensten van advocaten vallen hier wel/niet onder?
Advocaten krijgen met name met deze wet te maken bij transacties in de in de vastgoed- en vennootschapspraktijk, zoals:
- de aan- en verkoop van onroerend goed en het vestigen van hypotheek
- het aan- en verkopen van ondernemingen en aandelen daarin
- het oprichten van vennootschappen en rechtspersonen
- overige financiële en onroerend goed transacties
(Een uitgebreide omschrijving van de diensten van advocaten die onder de Wwft vallen vindt u hier)
Er bestaat een uitzondering voor een eerste verkennend gesprek en voor het voeren van een procedure of het adviseren over (het voorkomen van) een procedure.
Verplicht cliëntenonderzoek
Wij zijn verplicht alle cliënten te identificeren aan de hand van een geldig identiteitsbewijs. Als sprake is van een Wwft-dienst (zoals hierboven genoemd) moeten wij vervolgens nagaan wie de UBO van de organisatie is en of de cliënt en de UBO op een internationale sanctielijst staan of een politiek prominent persoon (PEP) zijn. Bij lopende zaken wordt eens per jaar gecontroleerd of de ontvangen gegevens nog actueel zijn, tenzij aanleiding is om eerder een controle uit te voeren. Bij vaste cliënten worden bij iedere nieuwe zaak de eerder ontvangen gegevens gecontroleerd en waar nodig aangepast/aangevuld. Wanneer op andere wijze kennis wordt genomen van veranderingen bij de (onderneming van de) cliënt, dan worden de gegevens tussentijds gecontroleerd en waar nodig geactualiseerd.
Risico-inschatting
Vervolgens zijn wij bij elke zaak verplicht per zaak een risico-inschatting te maken, gebaseerd op doel en aard van de zakelijke relatie, het soort transactie en de herkomst van de middelen. Deze informatie moeten wij bij de client inwinnen. Hiervoor worden 3 risicoprofielen gehanteerd: vereenvoudigd/laag, normaal en verscherpt/hoog. In geval van de laatste categorie is het noodzakelijk aanvullend onderzoek te doen, c.q. informatie op te vragen.
Verhoogd risicoprofiel
Onder andere de volgende instellingen vallen onder het verhoogde risicoprofiel:
- cryptobedrijven
- massagesalons e.d.
- horecabedrijven (tenzij langer dan 10 in eigendom van dezelfde eigenaar)
- organisaties met een complexe eigendomsstructuur
- organisatie waarvan de UBO een PEP is
Daarnaast vallen (met name) de volgende transacties onder dit verhoogde risicoprofiel:
- aan- of verkopen van goederen met een koopprijs van meer dan € 100 miljoen
- transacties waarbij uitsluitend niet EU-ingezetenen betrokken zijn
- transacties met een complexe juridische structuur
- transacties waarbij het contact met de cliënt uitsluitend via tussenpersonen verloopt
- transacties met een partij uit de een van de hoge risicolanden
Meldplicht
Wij zijn verplicht om eventuele ongebruikelijke transacties te melden aan FIU-Nederland (Financial Intelligence Unit). Ongebruikelijke transacties worden geïdentificeerd aan de hand van in de wet opgenomen indicatoren. Bij ongebruikelijke transacties in het kader van de Wwft moet je bijvoorbeeld denken aan een contante opname of storting van een groot geldbedrag, huren onder valse identiteit, onduidelijkheid over fiscaliteit, overboeking naar een risicoland. Voor meer concrete voorbeelden, klik op deze link.